top of page
  • Foto van schrijverEve Daenen

Lieve Sint, graag een strak lichaam

'Lieve Sint,


Mag ik dit jaar een strakke buik, liefst een six pack, cellulite vrije benen, stevige ronde billen en gespierde armen die de zwaartekracht trotseren? Ooo ja, een smetteloze huid met zo’n glow mag er ook bij.’Ondanks de furore van body positivity houden we vaak nog vast aan dit geïdealiseerde beeld en linken het zelfs aan een gezond lichaam. Voor S/S 23 flaneren bij een aantal gerenommeerde modehuizen zelfs opnieuw flinterdunne modellen over de catwalk die de heroin chic romantiseren. We verwijten onszelf dat we geen wilskracht hebben, geven onze genen de schuld… En tegen beter weten in stellen we onze hoop op programma’s en diëten die een wow-resultaat beloven binnen de kortste keren. Vervolgens blijven we gefrustreerd achter en hervallen we in oude gewoontes. Want het gewenste effect is tijdelijk of blijft uit en de inspanningen blijken onrealistisch om een leven lang vol te houden.

Toch zijn we ervan overtuigd dat een uitgebalanceerd voedingspatroon en bewegingspatroon dat geïntegreerd is in onze levensstijl de beste garanties heeft. Maar wat maakt het zo moeilijk om hierop in te gaan. Lijkt het saai? Komt er steeds iets tussen? Gunnen we het onszelf niet?


Het vraagt inderdaad wat tijd en engagement en velen hebben na een ‘mislukte’ dag de neiging om de handdoek in de ring te gooien.
De kunst van leven is geloven in een overtuiging en weten deze flexibel na te streven. Want het leven is nu eenmaal veranderlijk, ons lichaam verandert, de omstandigheden veranderen en onze ideeën veranderen. Het siert mensen die geroutineerd blijven. Maar het siert ook mensen die durven een andere weg in te slaan; kiezen waaraan ze op een bepaald moment nood hebben.


Een gezond bewegings- en voedingspatroon is zelfzorg. Het is luisteren naar je lichaam en je handelen daarop afstemmen. Na een feestje vraagt je lichaam niet naar nog een portie borrelnootjes. Het vraagt in de eerste plaats om rust en hydratatie. Onze gedachten echter laten niet los en timmeren de prangende kreet naar nog meer op. Er lijkt geen ontkomen aan. Toch, gedachten komen en… gaan. We hebben steeds opnieuw de keuze. Dus ook de keuze om onszelf een kans en tijd te geven om leren lief te zijn, onze authentieke ik te aanvaarden en graag te zien. Een leven lang lekker eten, lekker bewegen en lekker ontspannen.

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page