top of page
  • Foto van schrijverEve Daenen

Een streepje voor

Krachtig, jeugdig met de belofte van een nieuw avontuur en een veilige thuiskomst steelt hij de show. Praktisch? Absoluut! Hij combineert met jeans, klassieke snit broeken of chino's en staat iedereen. Die ongedwongen chique, het Franse 'je ne sais quoi' van de all-round klassieker; de marinière charmeert keer op keer.


Ode aan een rijke geschiedenis.

Schippers en matrozen in Bretagne droegen deze gestreepte top voor de zichtbaarheid en herkenbaarheid in het water. Onder de leiding van Napoleon Bonaparte werd in 1858 de kleding van de matrozen officieel vastgelegd. De marinière, een eenvoudig lang bovenstuk met driekwartsmouwen en een boothals, werd een vast onderdeel van hun uniform. Dit gebreide onderhemd telde 21 witte strepen en 20 of 21 blauwe strepen. Volgens de legende verwijst het aantal strepen naar de 21 overwinningen van Napoleon. De driekwartsmouwen, telden elk 15 witte strepen en 14 of 15 blauwe strepen. Elke witte streep was 2 centimeter en elke blauwe slechts 1 centimeter. Blauw garen was in die tijd behoorlijk duur en werd daarom afgewisseld met goedkoop wit. The Royal Navy, 's werelds grootste zeemacht sinds de 18e eeuw staat op haar blauwe strepen.




Na de Eerste Wereldoorlog zette Coco Chanel de zeemanstop op de Franse modekaart. In een stoere trui met Bretonse streep en pantalon ademde ze ongedwongen elegantie. Gewaagde maar geslaagde zet in een tijd waar mode vrouwen in een keurslijf hulde.


Avant-gardistische kunstenaars en existentialistische filosofen vielen vlak na de Tweede Wereldoorlog voor de marine top. Al wie er graag rebels en authentiek wou uitzien viel mee.


In de jaren tachtig speelt couturier Jean Paul Gaultier op subversieve wijze met de marinière. Het werd zijn handelsmerk en hiermee onderstreepte hij opnieuw de associatie met Franse mode.



Maak je keuze

De witte top met donkerblauwe streep is het meest klassieke exemplaar. Maar ook de donkerblauwe of de rode versie met witte strepen zijn volwaardige alternatieven. Evenzeer blijft de flair van de gestreepte jurken, bikini's, truien en cardigans niet onopgemerkt. Draag de top comfortabel met jeans en sneakers, geef je strak pak een speels effect of kleed de streep feestelijk op met juwelen en accessoires. Ongetwijfeld heb je een streepje voor.




19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page